Discord zrobi to bez zgody graczy. Wiadomości trafią do Google
Discord wprowadza ogromną zmianę, która już rozwścieczyła użytkowników. Na szczęście jest sposób, aby tego uniknąć. Najlepiej od razu to zrobić.
Discord w połowie listopada wprowadza bardzo dużą zmianę na serwerach publicznych. Administratorzy i użytkownicy muszą zdawać sobie sprawę, że niektóre ich wiadomości mogą pojawić się w wynikach wyszukiwania Google.
Wiadomości z Discorda będą publiczne
Zmiana dotyczy tzw. wyszukiwalnych serwerów, czyli tych najbardziej publicznych, które liczą co najmniej 1000 członków. Można do nich dołączać bez specjalnego zaproszenia. Discord chce, aby można było łatwiej je wyszukać w Google, dlatego wiadomości będą pozycjonowane i wyświetlane przez wyszukiwarkę.
Począwszy od 16 listopada 2026 roku wszystkie wyszukiwalne serwery będą miały stronę internetową serwera. Strony te mogą również zawierać podsumowanie dyskusji toczących się na publicznych kanałach (widocznych dla każdego na serwerze), dzięki któremu można będzie lepiej zrozumieć, o czym rozmawiają użytkownicy. Począwszy od połowy grudnia 2026 roku niektóre wiadomości z publicznych kanałów mogą wyświetlać się na stronach internetowych serwerów i podczas wyszukiwania zawartości w Internecie. Wdrażanie odbywa się stopniowo, w związku z czym pojawienie się pierwszych wiadomości w sieci może zająć kilka tygodni.
Na szczęście administratorzy serwerów mogą wyłączyć tę funkcję na poszczególnych kanałach, jeszcze przed jej uruchomieniem 16 listopada. W tym celu należy przejść do sekcji Ustawienia serwera > Obecność w Internecie. Tam można wybrać poszczególne kanały lub wyłączyć widoczność w Google dla całego serwera.
Co więcej, taką decyzję o widoczności wiadomości mogą też podjąć sami użytkownicy. Ustawienia znajdują się w sekcji Ustawienia użytkownika > Dane i prywatność.
Podsumowania kanałów są generowane oddzielnie na podstawie szerszych tematów poruszanych na kanałach i będą widoczne na stronach internetowych serwerów, o ile administratorzy ich nie wyłączą. Nazwy użytkowników i awatary nie będą wyświetlały się wraz z wiadomościami na stronach internetowych serwerów.
Discord zapewnia, że prywatne serwery, wiadomości i rozmowy grupowe nie są objęte wspomnianymi zmianami i na zawsze pozostaną one w pełni prywatne.